diumenge, 2 de maig del 2010

Els Germain-Miramon

Enmig d'una pausa (forçada per la feina) en la genealogia encara trobo temps d'anar ordenant les dades localitzades recentment, en particular les que vaig trobar visitant en persona l'arxiu del Departament del Cantal.

En aquest article (que ja anticipo que serà llarg) em proposo exposar l'estat de la recerca en l'extrem més antic de la línia Germain, començant per Pierre Germain.

Fins fa poc, creia la mare de Pierre es deia Hélène Clermont, perquè així és com figura al document de matrimoni entre Pierre i Petronille Laveissière. Noves dades, però, semblen confirmar que el cognom d'Hélène (que, per cert, també apareix escrit com a Elaine, Helaine, Elene, etc.) era definitivament Miramon, i no pas Clermont.


Quan va néixer Pierre Germain?

Comencem, però, pel naixement de Pierre. La bona notícia és que, després de buscar-lo infructuosament a Teissières i Roannes, tot indica que va néixer a Arpajon-sur-Cère. La mala notícia és que difícilment sabrem quan. Jean i Hélène van tenir dos fills que es deien Pierre Germain, germans, nascuts el 27-11-1700 i el 12-9-1706 respectivament. Per dates tots dos podrien ser el meu ancestre directe, perquè tots dos haurien pogut tenir un fill el 1728, així que difícilment arribarem fixar una de les dues dates amb certesa. L'instint em diu que el que es va casar amb Petronille era el nascut el 1700, però l'instint no és prova de res. Tot és possible, i evidentment us agrairé qualsevol idea inspirada que aporteu. Aquests són els dos documents:


Per acabar de complicar les coses, a més dels dos germans Pierre, Jean i Hélène també van tenir dos fills més... i (ho endevineu?) tots dos es deien Jean. I van néixer amb sis anys de diferència (1697 i 1703).


Quan i on es van casar Jean i Hélène?

Al marge de quan nasqués ell, sabem que els pares de Pierre eren Jean Germain i Hélène Miramon. També sabem que van tenir (com a mínim) quatre fills entre 1697 i 1706. Lògicament, la següent pregunta és: quan i on es van casar? Amb aquesta la resposta és més clara. Per començar, aquesta n'és l'acta parroquial:


L'única informació que conté és que:
  • Es van casar el 18 gener de 1695
  • Tots dos vivien al nucli de "La Peyrusse", a Arpajon.
Diversos diccionaris i índexs de topònims del Cantal confirmen que a la comuna d'Arpajon hi ha dos llocs amb els noms de La Peyrusse-Haute i La Peyrusse-Basse.

Com podem estar-ne segurs, però, amb tan poca informació? La meva recent visita a l'arxiu d'Aurillac em va permetre trobar el document notarial d'aquest matrimoni. Aquest document, molt més extens, confirma les dades anteriors i ens indica, a més, que:
  • Jean, laboreur, era fill d'un altre Jean Germain i de Magdelaine Sourou (i no Saurau, com creia llegir en un principi). (Sembla que tots dos ja serien morts el 1695, encara que pot ser que només es refereixi a Jean -pare- i no a Magdelaine.) Idees?
  • Jean era originari de Prunet (i, dins de Prunet, del nucli de Cantuer, si entenc bé la lletra).
  • Els pares d'Hélène Miramon eren Guillaume Miramon (que compareix com a part declarant) i Hélène Fresquet († abans de 1695).
Aquest és el primer fragment del document, que conté les dades personals més importants (en verd):




Quan i on van morir Jean i Hélène?

Una pregunta que es planteja és: Per què l'acta de matrimoni de Pierre situava els seus pares a Roannes, si eren d'Arpajon? La resposta seria senzillament que van viure a Roannes. 

He trobat la defunció d'un Jean Germain (tisserand, és a dir, artesà teixidor) que va morir a Roannes el 1719 a l'edat de 50 anys. Les edats en documents tan antics són sempre aproximades i no s'han d'agafar al peu de la lletra, però aquests 50 anys situarien el naixement d'aquest Jean Germain c. 1669. És, per tant, un ferm candidat (i -que sapiguem- l'únic, cosa que el reforça molt) a ser el nostre Jean, pare de Pierre. El document dóna poques dades, però (a falta d'una reconfirmació incontestable) crec que és sensat treballar amb la hipòtesi que aquest és el nostre Jean:


I Hélène? Doncs la veritat és que no ho sé. Encara. Però si voleu col·laborar en la cerca podeu mirar de trobar-la. Algunes pistes per a la investigació:
  • El 1728 Hélène era viva i sembla que residia a Teissières-les-Bouliès.
  • Trobem el cognom d'ella escrit Biramon i Myramond, entre altres variants més o menys pintoresques. Personalment encara no tinc una opinió clara sobre si s'ha d'escriure amb T o D final, o només Miramon.
  • I la troballa bomba sobre Hélène...ben pensat, seguiu llegint més avall.

Què més en sabem, d'Hélène Miramon?

Hem vist que Hélène va quedar vídua de Jean Germain el maig de 1719. Doncs, tot just mentre escrivia aquestes línies, he pogut demostrar una idea que ja apuntava el document notarial del matrimoni Germain-Laveissière (1728, una altra troballa feta a Aurillac):
Hélène es va tornar a casar el febrer de 1720. Però no amb qualsevol. Endevineu amb qui es va tornar a casar? Doncs ni més ni menys que amb Louis Laveissière. L'home que, vuit anys després, es convertiria (a més de ser el seu marit) en el seu consogre. El pare de Petronille Laveissière, que, com confirma el document notarial de 1728, havia quedat vidu de Jeanne Terrisse, la mare de Petronille. Sense més preàmbuls, aquesta és l'acta del segon matrimoni d'Hélène Miramon:


Mirant-nos la història cronològicament deduïm que, amb tota probabilitat, Pierre i Petronille devien conviure durant vuit anys com a germanastres abans de casar-se. És el primer cop que trobo un encreuament com aquest en l'arbre, una sorpresa que trobo molt interessant.


Quan i on van néixer Jean i Hélène?

Acabo pels naixements del matrimoni Germain-Miramon (l'ordre d'aquestes dades, en general, va enrere en el temps, tot i que segueix la lògica del procés de cerca i deducció a partir de les troballes).

D'entrada: no tinc certeses sobre els naixements de Jean i Hélène. M'arriscaria, però, a situar-los tots dos pels volts de 1670.

Una estona de cerca em permet comprovar que a Prunet hi havia dos matrimonis Germain pels volts de 1670:
  • Blaise Germain i Magdaleine Sourou
  • Jean Germain i Jeanne [Ginisse?]
    Tots dos matrimonis estan ben documentats amb diversos fills cadascun, però el matrimoni que busquem és entre Jean Germain i Magdaleine Sourou. La meva conclusió és que el bo és el primer: el nom i cognom de la dona encaixen perfectament (en el segon ni s'hi acosta) i, a més, el naixement d'un fill que també es deia "Blaise" l'any 1669 fa pensar en la possibilitat que tant el pare com el fill es diguessin Jean-Blaise. Basant-me en aquesta hipòtesi, us presento el que podria ser la partida de naixement del meu avi vuitè Jean(-Blaise) Germain. M'interessa saber què en penseu!


    [Nota 2012:] L'altra possibilitat és que aquest Blaise Germain sigui germà del Jean que busco i el nom del pare que figura a la partida sigui un error de la persona que ho va inscriure. Aquesta hipòtesi em sembla més creïble però topa amb la dificultat que no he trobat cap partida de naixement per al Jean.

    A més d'aquest "Blaise" hi ha dos fills més del matrimoni Germain-Sourou (Catherine, 16-10-1672,  i Antoine, 9-2-1676). Ni rastre, però, del document del matrimoni en si, ni de la mort de cap dels dos cònjuges. Com veieu, queda molt per buscar. Però a pobles com Prunet, els registres consultables comencen la dècada de 1630, així que, amb un pèl de sort, encara podem trobar família més enrere.

    Sobre el naixement d'Hélène, l'única pista que tinc és el naixement d'una tal "Helis Miramon" el 1666 a Vézac, però els noms dels pares no quadren amb el document notarial del seu matrimoni, Veig poc probable, per tant, que sigui la persona que busquem...

    ***

    Bé, això m'ha quedat llarguíssim... I ni tan sols he començat a parlar dels pares d'Hèlene, Guillaume i Hélène Fresquet... Aviat hauré de penjar tota aquesta informació en forma d'arbre. Per avui, però, crec que ja en tenim més que suficient. Fins aviat!