divendres, 15 d’octubre del 2021

La línia Clavé (part 1)

Mercè Clavé Vidal
Mentre faig voltes al misteri dels Miramon i les branques del Cantal (queda pendent fer-ne un article un altre dia), darrerament he tornat a l'àrea del Camp de Tarragona, dins de l'arbre de la meva àvia materna.

Ja he escrit diversos articles al blog sobre aquestes branques, però clarament vaig subestimar la quantitat d'informació que en podia obtenir. Malgrat algunes dificultats, els darrers progressos han estat sorprenents. Avui, doncs, em proposo repassar la línia corresponent al cognom Clavé.

Mercè Clavé Vidal


La línia Clavé comença amb la meva besàvia, Mercè Clavé Vidal (L'Espluga de Francolí, 1896 — Ulldemolins, 1938). Mercè és l'última persona del meu arbre que es va dir Clavé de primer cognom. També és l'última persona que va néixer i morir al Camp de Tarragona, perquè els seus fills van marxar cap a Barcelona (i un d'ells, més endavant, cap a l'Argentina).

Com tots els seus avantpassats coneguts, la Mercè era pagesa. El 24 d'abril de 1924 es va casar amb Josep Toldrà Sentís. Al llarg de la vida va treballar en diversos masos de poblacions com Cambrils i Mont-roig del Camp. El matrimoni va tenir quatre fills.

Clavé-Vidal


Els pares de Mercè Clavé Vidal es deien Miquel Clavé Masdeu i Carme Vidal Alsina.

Miquel Clavé Masdeu va néixer a Ulldemolins (Priorat) el 4 de març de 1867. Era el petit dels vuit germans Clavé Masdeu que coneixem. Carme Vidal Alsina va néixer a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà) el 5 d'abril de 1864.

Carme Vidal Alsina es va casar en primeres núpcies amb Salvador Clavé Masdeu (germà de Miquel), amb qui va tenir una filla. Després de la mort de Salvador (el 1894), Carme es va tornar a casar amb Miquel, germà del seu primer marit. El matrimoni es va celebrar a Montblanc el 19 de setembre de 1896. Sembla que Carme i Miquel, també pagesos, van viure entre Ulldemolins i l'Espluga de Francolí. Van tenir quatre fills (Mercè, Anton, Josep i Magí).

Carme Vidal va morir a Cambrils c. 1930. Miquel Clavé, per la seva banda, moriria a Barcelona el 1940, a l'edat de 73 anys.

Clavé-Masdeu


Els pares de Miquel Clavé Masdeu es deien Manel Clavé Freixes i Teresa Masdeu Estivill.

Segons totes les fonts, Manel Clavé Freixes va néixer a Barcelona, c. 1820. Per trobar-ne la data exacta hauria de saber en quina parròquia el van batejar. El fet és que tampoc no queda clar què feien els seus pares a la ciutat: tant les generacions anteriors com les posteriors les trobem totes entre el Baix Camp i el Priorat. Sí que sabem que Manel va tornar a viure a la Mussara, on es va casar amb Teresa l'any 1844. Tots dos eren pagesos. La parella va tenir fills a la Mussara entre 1845 i 1861 (Antoni, Joan, Antònia, Maria, Salvador i Maria). Poc després es van traslladar a Ulldemolins, on van tenir dos fills més: Emanuel (1864) i Miquel (1867). Manel Clavé va morir a Ulldemolins l'any 1880.

Teresa Masdeu Estivill va néixer el 19 de juliol de 1821 a la Mussara i va morir el 20 de juny de 1879 a Ulldemolins. Els seus avantpassats van ser més fàcils d'ubicar que els de Manel i, pel que sabia fins ara, estaven repartits entre la Mussara (els Masdeu) i la Febró (els Estivill). Recentment he pogut recular més i constatar que algunes branques de la seva família venien de Vilaplana, l'Albiol i la Selva del Camp (al Baix Camp) i també del Morell (Tarragonès).

Clavé-Freixes


Fins fa poc, la línia Clavé acabava amb els pares de Manel Clavé Freixes: Anton Clavé Oliver i Maria Freixes Soler. Veurem com i fins on hem pogut conèixer els seus pares i avis, però abans ens cal presentar Anton i Maria.

La Mussara 1903
Plaça de la Mussara (1903)
Anton Clavé Oliver va néixer a la Mussara el 8 d'abril de 1779. No ha estat fàcil determinar la seva data de naixement. Comptant-lo a ell són set germans coneguts, i cap es diu Anton com a primer nom de baptisme. Sabem que en batejar un infant generalment li donaven tres noms; sovint se'l coneixia pel primer, però en força casos el nom que s'utilitzava habitualment era el segon o, més rarament, el tercer. Els dos primers fills Clavé Oliver, però, són batejats com a Josep Anton (1777) i Pere Anton (1779). Si tots dos van sobreviure la infantesa (no hem trobat la mort de cap dels dos a la Mussara), com podem saber quin és el que es coneixia com a Anton? En aquest cas vam tenir sort: l'any 1783 van ser confirmats a la Mussara els tres primers germans, que apareixen al llibre per ordre d'edat i amb el nom d'ús habitual. Així, els tres germans confirmats són Josep, Anton i Francesc. L'ambigüitat es desfà: al primer fill li deien Josep; al segon, Anton, que és el meu avi cinquè.

Pel que fa a la resta de la seva vida en sabem molt poca cosa: era pagès i va tenir almenys un fill a Barcelona. Potser Anton va morir també a Barcelona? Misteri.

Sobre Maria Freixes Soler podem dir que va néixer a Ulldemolins el 3 de setembre de 1794. El seu pare, Francesc Freixes, també era d'Ulldemolins. La seva mare, Marina Soler, era d'Arbolí. [Aquesta branca la vaig desenvolupar posteriorment a Els avantpassats de Maria Freixes Soler.]

Recentment vaig localitzar el matrimoni d'Anton Clavé i Maria Freixes, cosa que m'ha permès avançar en la meva recerca de la línia Clavé. Ara sabem que es van casar a Ulldemolins el dia 9 de desembre de 1816.


Clavé-Oliver

Municipis rellevants per a la meva recerca

Els pares d'Anton Clavé Oliver es deien Anton Clavé Vallverdú i Magdalena Oliver Rius.

Anton Clavé Vallverdú va néixer a Mont-ral (Alt Camp) el 19 de maig de 1743. La resta de la línia Clavé, fins on la coneixem, era de Mont-ral, vinculada, almenys en part, al nucli de Farena. Per la seva banda, Magdalena Oliver Rius va néixer a la Mussara, probablement el 26 de març de 1752. El pare de Magdalena es deia Agustí Oliver Gabriel (Prades?, c. 1731—la Mussara, 15 de març de 1809) i la seva mare, Magdalena Rius Mestre (la Mussara?, c. 1723—la Mussara, 21 de desembre de 1793). Agustí i Magdalena eren pagesos masovers. D'ella n'he trobat el testament, datat el 1793.

El matrimoni Clavé-Oliver és un exemple de com, tradicionalment, les parelles solien casar-se al poble de la núvia. Antoni i Magdalena es van casar a la Mussara el 3 d'octubre de 1776. Per contextualitzar, feia només tres mesos que els Estats Units d'Amèrica havien signat la seva declaració d'independència i la Revolució Francesa no tindria lloc fins uns anys després. Antoni i Magdalena es van quedar a viure a la Mussara, on feien de pagesos i on van tenir set fills entre 1777 i 1795.

Magdalena Oliver Rius moriria el 27 de gener de 1822. Anton, ja vidu, devia tornar al seu poble natal, Mont-ral, on va morir el 23 de setembre de 1824, a l'edat de 81 anys.

Clavé-Vallverdú


La línia Clavé, fins on l'he pogut reconstruir de moment, acaba amb els pares d'Anton, Josep Clavé i Antònia Vallverdú. Sabem que eren pagesos de Mont-ral, que van néixer c. 1700 i que van tenir (com a mínim) vuit fills:
  • Pau (1729—1803)
  • Josep (1731—1807)
  • Pere (1733—1807)
  • Marc Joan (1736—?)
  • Maria Antònia (1738—?)
  • Antònia (1741—?)
  • Antoni (1743—1824)
  • Teresa (c. 1746—1807)
Un fet curiós que m'ha cridat l'atenció sobre aquests germans té a veure amb les defuncions de Josep, Pere i Teresa. Tots tres van morir força grans, tots tres sense casar i amb pocs dies de diferència, entre el 23 de novembre i el 28 de desembre de 1807. Pot ser un fet purament anecdòtic, però em pregunto si els tres germans (que presumiblement vivien junts) van emmalaltir i morir alhora d'alguna malaltia contagiosa.

Sigui com sigui, i tornant a Josep i Antònia, desconeixem quan es van casar. Devia ser poc abans de 1729, que és quan neix el seu primer fill. Però els llibres de matrimonis de Mont-ral s'interrompen entre 1696 i 1767, de manera que no espero trobar-ho. Sense el document de matrimoni no tenim, ara per ara, cap partida que ens digui els noms dels seus pares. Un obstacle important.

Sabem, això sí, les seves dates de defunció a Mont-ral. Josep Clavé va morir el 24 de novembre de 1778 i Antònia Vallverdú, el 8 d'agost de 1781. Els documents indiquen que tant l'un com l'altra van fer testament, però a l'inventari de l'arxiu arxidiocesà no consta que es conservi cap testament de Mont-ral d'aquesta època.

En resum, el que ens fa aturar aquí és que no sabem res dels seus naixements, dels seus pares o del seu matrimoni. Això vol dir que se'ns ha acabat la sort i aquí s'acaba la línia?

Potser no. Però l'escull és gran, i per abordar-lo haurem d'esperar a un altre dia.

Podeu llegir la segona part d'aquest article en aquest enllaç.