diumenge, 7 de novembre del 2021

Avantpassats de Maria Freixes Soler (part 1)

Església de Sant Jaume, Ulldemolins
D'entre les persones que van quedar pendents d'investigar durant la recerca de la línia Clavé destaca Maria Freixes Soler. Potser el que em cridava l'atenció de Maria era precisament la poca informació que en tenia. Fins fa ben poc, només sabíem els noms dels seus pares: Francesc Freixes i Marina Soler.

Per això, darrerament he centrat el temps disponible a identificar els seus avantpassats i a fer-ne l'arbre. En aquest article, que consta de tres parts, presento els resultats d'aquesta recerca.


Maria Freixes Soler


Maria Freixes Soler nasqué a Ulldemolins (Priorat) el 3 de setembre de 1794 i fou batejada el mateix dia a l'església de Sant Jaume Apòstol. Els seus padrins van ser Gabriel Soler (un oncle matern) i Maria Gener (l'àvia paterna).

Com ja vam veure en l'article sobre els Clavé, Maria Freixes es va casar amb Anton Clavé i Oliver. L'enllaç es va celebrar a Ulldemolins el dia 9 de desembre de 1816, quan ella tenia 22 anys. L'únic fill que coneixem del matrimoni és Manel Clavé Freixes, nascut a Barcelona c. 1820.

Fins ara, aquí s'acabava el que sabíem de Maria. Mai no hem pogut esbrinar per què Maria i Anton van tenir un fill a Barcelona, ni si en van tenir més. Com que a Barcelona hi havia múltiples parròquies (i en algunes els registres no han arribat als nostres dies), aquesta recerca es presenta molt complicada.

Tanmateix, hem pogut descobrir-ne més coses. En primer lloc vaig trobar la defunció de Maria Freixes a Ulldemolins, el 15 de març de 1868. Aquest document indicava que Maria s'haviat tornat a casar. Efectivament, ja vídua d'Anton Clavé, Maria Freixes es va casar a Ulldemolins amb Josep Martí Quadrat, fadrí, el 18 de setembre de 1827. Aquesta informació és important, perquè demostra que Anton Clavé havia mort força jove, entre 1816 i 1827. N'he buscat la defunció a Ulldemolins, però no hi és.

Amb la informació que coneixem, doncs, l'escenari més plausible és que Anton i Maria, després de casar-se el 1816, anessin a viure a Barcelona, on van tenir com a mínim un fill (Manel, c. 1820). Poc després, però, Anton va morir. Ja vídua, però encara jove (devia tenir entre 25 i 32 anys), Maria va tornar a Ulldemolins, probablement a casa d'algun familiar. Un temps després es va casar en segones núpcies amb Josep Martí, a l'edat de 33 anys.

Pel que sabem, del matrimoni entre Josep i Maria van néixer tres fills: 

  • Maria Teresa Martí Freixes (*26-6-1828)
  • Josep Anton Martí Freixes (*25-11-1830)
  • Maria Raimunda Martí Freixes (*31-8-1836)


El gran dubte que em queda és per què van anar a Barcelona. Com gairebé tothom al poble, Anton i Maria eren pagesos, així que no veig clar que marxessin per feina. En canvi, sabem que poc després del seu casament el poble va patir una epidèmia. Em pregunto si no devien marxar per evitar els efectes d'aquesta epidèmia. No en tinc cap prova, però en tot cas és interessant com a hipòtesi. Per això, transcric la nota que el capellà del poble va deixar escrita al llibre d'òbits l'any 1818 (p. 269):

Lo dia set de juny del present any 1818 se portà N. Sra. del Llorito a la Iglesia, per pregarias, a causa de una epidemia de malaltias nomenadas febras putridas, y en terme facultatiu segons relació dels metges actuals de aquesta vila, que son los Drs. Francisco Freixes y Thomas Freixes, pare y fill, las anomenan febras gastricas; a pesar de las moltas malaltias no se'n moriren mols, no obstan se moriren los sobre nombrats, en casa, que no foren tots de ditas malaltias. Per la misericorda de deu y la intervensió de Maria Sma. del Llorito sesaren las enfermedats, y lo dia vuit de setembre del mateix any se torná de gracias dita Verge en la sua capella; y lo que puch deixar per memoria, que yo lo infra escrit he tingut que portar tot lo maneig de la present Parroquia tot sol, essent en una epoca tan trista y pesada... Cayetano Sentís Pbre. Regent.
Nota: Segons diu lo Dr. Fran[cis]co Freixes ha pasat el delme de la gent los que han pasat la epidemia. Pasaren de 80 los viaticats y de 40 los extrema unciats.

Malgrat algunes preguntes sense resposta, ara coneixem molts més detalls de la vida de Maria Freixes Soler. És hora, per tant, de començar a explorar els seus avantpassats.


Francesc Freixes i Marina Soler

Els pares de Maria Freixes Soler eren Francesc Freixes Gener i Marina Soler Vinyes.

Francesc Freixes Gener va néixer a Ulldemolins el 12 d'octubre de 1772. Batejat com a Joan Francesc Macià, els seus padrins van ser Macià Gener (avi matern) i Teresa Freixes Ferrer (tia paterna).

Per la seva banda, Marina Soler Vinyes havia nascut el 14 de juny de 1769 a Arbolí (Baix Camp, anteriorment Priorat). Va tenir, pel cap baix, sis germans i germanes.

Francesc Freixes i Marina Soler es van casar el 9 d'octubre de 1793 a Arbolí, però es van instal·lar a Ulldemolins. Allà, entre 1794 i c. 1812, van tenir almenys sis fills i filles. D'aquests, però, només Maria va arribar a l'edat adulta; els altres cinc van morir de petits. Francesc i Maria van viure fent de pagesos a Ulldemolins.

Marina Soler va morir el dia de Nadal de 1812, a l'edat de 43 anys. Les partides ens indiquen que Marina va néixer i viure al Mas de la Garra d'Arbolí. Aquest mas encara existeix avui: té entrada a la Gran Enciclopèdia Catalana i una cerca a Google ens el situa al mapa. Aquí en tenim una fotografia:

Mas de la Garra, Arbolí (entre 1890 i 1936). Fotografia de J. Dolcet.
Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya

Pel que fa a la defunció de Francesc, de moment no l'hem trobada, però sabem que era viu el 1827 (pel segon matrimoni de la seva filla Maria). No ens consta que es tornés a casar, però tampoc no ho podem descartar.

En la segona part d'aquest article ens ocuparem dels pares i avis de Francesc Freixes Gener.

En la tercera i última part, explorarem els avantpassats de Marina Soler Vinyes.

2 comentaris:

angels germain ha dit...

Bona feina, m'agrada molt aquesta masia i m'encantaria anar a fer-hi una ullada personalment, però ho veig difícil.
Espero la continuació de les recerques, que ja arriben molt lluny!

Anònim ha dit...

La meva avia es Vinyes i va viure al Mas de la Garra . Només cal preguntar a Cornudella al Restaurant del Pantà de Siurana "CAN PEP" i et facilitaran mes informació.