dissabte, 13 de novembre del 2021

Avantpassats de Maria Freixes Soler (Part 2)

Des d'aquí podeu accedir a la part 1 i a la part 3 d'aquest article.

Avui seguim explorant l'arbre ascendent de Maria Freixes Soler. En aquesta ocasió ens fixarem en els seus avis paterns, els pares de Francesc Freixes Gener. L'arbre següent ens pot ser útil per orientar-nos:


Arbre de les branques Freixes i Gener (feu clic per ampliar-lo)


Josep Freixes i Maria Gener

Els pares de Francesc Freixes Gener es deien Josep Freixes Ferrer i Maria Gener Oliver. 

Per cert, com que la forma dels cognoms oscil·la segons qui l'escriu, he unificat els cognoms en -er (Gené/Gener, Olivé/Oliver) a l'ortografia normativa actual, amb erra final.

Josep Freixes Ferrer va néixer a Ulldemolins el 17 de novembre de 1748. Pel que sabem va viure tota la vida a Ulldemolins fent de pagès.

Albarca (Cornudella de Montsant, Priorat)
Maria Gener Oliver va néixer c. 1750 a Albarca, una petita població del Montsant, entre Ulldemolins i Cornudella. Des del segle XIX forma part del municipi de Cornudella.

Malauradament, els llibres sagramentals d'Albarca anteriors a 1837 van ser destruïts durant la Primera Guerra Carlina. Malgrat l'esforç del responsable de l'arxiu per reconstruir-ne algunes partides parlant amb els implicats, no hi ha cap document dels Gener. Aquesta és la nota amb què ho explica el rector de la Parròquia al primer llibre conservat:

Lo infra escrit Regen de la Parroquia del lloch de Albarca Arquebisbat de Tarragona certefico que lo dia 17 de setembre del any 1837 pasan per aquest lloch una columna de Cristins lo ba crema una volta al matí al puja de Cornudella y altra volta a la tarde al regres de Pradas. Y aquesta crema ba abrasa també lo Arxiu de aquesta parròquia, y per arregla les partides que an seguida van notades me he balgut de les seguens declaracions.

Per tant, no podem trobar més dades d'Albarca. L'únic que sabem de la família Gener és que els pares de Maria es deien Macià Gener i Maria Teresa Oliver (nascuts la primera meitat del segle XVIII) i que Maria Gener tenia dos germans, Teresa i Ramon, que van ser padrins de bateig dels seus fills.

Atès que el seu matrimoni no figura a Ulldemolins, estic convençut que Josep Freixes i Maria Gener es van casar a Albarca abans de 1772. Un cop casats, van anar a viure a Ulldemolins, on és molt més senzill seguir-los la pista. Allà van tenir almenys set fills entre 1772 i 1787.

Josep Freixes Ferrer va morir a Ulldemolins el 13 de maig de 1790, als 41 anys d'edat.

Tres anys després, el 4 de març de 1793, Maria Gener es casava en segones núpcies amb Lluc Diu. No ens consta que tinguessin fills.

Maria Gener Oliver va morir a Ulldemolins el 10 de juliol de 1817. Segons la seva partida de defunció, tenia 67 anys i, pel que sembla, el seu segon marit la va sobreviure.


Josep Freixes i Teresa Ferrer

Seguim remuntant l'arbre amb els pares de Josep Freixes Ferrer: Josep Freixes Monlleó i Teresa Ferrer Berart.

Josep Freixes Monlleó (o Pinyol) va néixer a Ulldemolins el 6 d'octubre de 1722. Era el sisè fill dels seus pares. Diferents documents atribueixen a la seva mare el cognom Pinyol, el cognom de l'àvia, en lloc de Monlleó, el de l'avi. Ens fixarem més en aquest detall i la seva possible significació quan parlem de la generació anterior.

Teresa Ferrer Berart va néixer a Ulldemolins el 19 de maig de 1729. Tenia dos germans més grans (Jaume, de 7 anys, i Josep, de 5), però ja no en va tenir més: el seu pare va morir mesos abans que ella nasqués i mai no el va conèixer. Aquesta circumstància, per bé que tràgica, es donava més sovint del que avui podríem imaginar; al meu arbre ja n'he documentat més d'un cas.

Josep i Teresa es van casar el 24 d'agost de 1646 a l'església de Sant Jaume Apòstol d'Ulldemolins. Ell tenia 23 anys i ella, 17. Tots dos van fer de pagesos i, pel que sabem, entre 1748 i 1762 van tenir sis fills i filles.

Josep Freixes va morir el 8 d'agost de 1787, a l'edat de 64 anys. Tres anys més tard, el 13 de juliol de 1790, moria Teresa Ferrer, que llavors en tenia 61. La partida no indica la causa exacta de la seva mort, però fa pensar que no va ser natural quan afirma que «lo accinden no doná lloch per rebrer ningun sagrament». Tant Josep com Teresa van ser enterrats (amb «enterro mitjà») al cementiri parroquial d'Ulldemolins l'endemà de les respectives morts.


Jaume Freixes i Marianna Monlleó/Pinyol

Els pares de Josep Freixes Monlleó (o Pinyol) es deien Jaume Freixes Domènec i Marianna Monlleó (o Pinyol). Amb ells entrem a la generació dels meus avis novens, nascuts ja al segle XVII. En aquest punt, tant la disponibilitat com la qualitat de la informació van minvant, de manera que reconstruir l'arbre enllà d'aquest punt esdevé cada cop més difícil, especialment a partir de la generació anterior (avis desens meus, nascuts c. 1650).

Ulldemolins (1921), fotografia de Josep Salvany i Blanch
Jaume Freixes Domènec va néixer a Ulldemolins el 28 de maig de 1678. Era fill de Pere Freixes i Elisabet Domènec (casats el 8 de desembre de 1675). Batejat Josep Jaume, el seus padrins van ser Baptista Freixes, pagès, i Elisabet Joana Domènec (dita «de Jaume»). Igual el seu pare abans que ell, Jaume va treballar com a teixidor de lli.

Marianna Monlleó Pinyol (o potser Pinyol Monlleó) va néixer a Ulldemolins el 29 de setembre de 1688 i fou batejada amb els noms Andreua Marianna Arcàngela. Era filla de Jaume Monlleó, pagès, i de Maria Pinyol (que al seu torn era filla de Felip Pinyol, pagès), casats a Ulldemolins el 25 de març de 1674.

Pel que fa als seus cognoms, no hi ha dubte que Monlleó era el patern i Pinyol era el matern. El fet que alguns documents s'hi refereixin com a Marianna Pinyol podria ser una confusió, o bé es podria deure a una antiga tradició catalana. Si bé en aquells temps la dona adoptava, en casar-se, el cognom del marit, hi ha una excepció a aquest costum:

A Catalunya, generalment, quan la pubilla d'un mas [...] es casava, el marit era anomenat pubill (però per si mateix no era hereu) i adoptava el cognom de la dona. Els fills del matrimoni portaven el cognom de la mare per així continuar l'herència d'aquell mas o possessió. El marit el podem trobar amb el seu propi cognom i després el de la dona o amb el de la dona i el seu després. (Armand de Fluvià, A la recerca dels avantpassats).

El problema és que sabem molt poc de l'àvia Maria Pinyol i, per tant, a hores d'ara és impossible afirmar si era pubilla o no.

Jaume i Marianna es van casar el 29 de gener de 1707. Coneixem sis fills del seu matrimoni, nascuts entre 1711 i 1722.

Jaume va morir el 27 de juliol de 1749, als 71 anys. La seva dona el va sobreviure més de 15 anys, cosa que li va permetre conèixer els seus nets i netes fills de Josep Freixes i ser padrina del primer, Francesc Freixes Ferrer, el 1751. Marianna va morir el 3 d'abril de 1765, a l'edat de 77 anys.


Francesc Ferrer i Teresa Berart

Els pares de Teresa Ferrer Berart es deien Francesc Ferrer Domènec i Teresa Berart Borrull.

Francesc Ferrer Domènec va néixer a Ulldemolins el 27 de juny de 1688. Fou batejat amb els noms Ramon Francesc Andreu, i li van fer de padrins Josep Muntaner (de la Costeta) i Francesca Vinyes. Francesc era fill de Josep Ferrer, sastre de professió, i de Maria Domènec (anomenada en una partida «del forn»), casats a Ulldemolins el 10 d'abril de 1672.

Teresa Berart Borrull va néixer a Ulldemolins el dia 20 de setembre de 1699. Batejada Maria Teresa Úrsula, els seus padrins van ser Jaume Berart, fadrí, i Teresa Borrull, donzella de la Granadella. Tot sembla indicar que el seu pare es deia Joan Baptista Berart Segrià (Ulldemolins, c. 1669 — 26 de novembre de 1743), fill de Joan Berart i Gertrudis Segrià (casats el 18 de novembre de 1663). Pel que fa a la seva mare, creiem que era Maria Borrull Anglès (Ulldemolins, 11 d'agost de 1671 — 25 de febrer de 1751), filla de Pere Borrull i Esperança Anglès (casats el dia 27 d'agost de 1651). El cognom Borrull apareix sovint amb la forma Barrull; hi ha vacil·lació en la pronunciació, però sembla clar que és un mateix cognom i que actualment la forma amb o és la més estesa.

Francesc Ferrer i Teresa Berart, que eren pagesos, es van casar a l'església d'Ulldemolins el 30 de desembre de 1721, quan ell tenia 33 anys i ella, 22. Hem identificat tres fills del matrimoni: Jaume (1722, mort als 9 mesos), Josep (1723) i Teresa (1729).

Malauradament, Francesc no arribaria a conèixer la seva filla Teresa, perquè va morir durant l'embaràs, el dia 16 de novembre de 1728. La partida de defunció no ens diu res sobre les circumstàncies de la seva mort. L'únic que podem afirmar és que Francesc tenia tot just 40 anys.

Vídua als 28 anys, Teresa Berart es va tornar a casar el 21 de gener de 1732. El seu segon marit, Jaume Anglès Font, era natural d'Albarca i sabem que tenia una relació de parentiu amb la núvia: el matrimoni va requerir una dispensa de consanguinitat de 4t grau (si ho interpreto bé, tenien un besavi en comú). Les dispenses de consanguinitat són d'un enorme interès perquè, per tal de detallar l'impediment, inclouen l'arbre genealògic dels nuvis. Malauradament, aquesta dispensa, com la majoria de les que es trobaven a Tarragona el 1813, fou destruïda quan l'exèrcit francès, abans d'abandonar la ciutat, va volar el palau de l'arquebisbe, on hi havia l'arxiu del vicariat. Això complicarà molt poder reconstruir aquesta branca.

Tot i que es van casar a Ulldemolins, Jaume i Teresa van anar a viure a Albarca, que com ja hem apuntat no conserva partides d'aquesta època. Hem de suposar que els dos fills de Teresa van anar amb ells (tot i que més endavant Teresa Ferrer es va casar i va morir a Ulldemolins). Per edat, podem imaginar que Jaume i Teresa devien tenir més fills a Albarca. I, tot i que no hi ha documents directes que ho demostrin, la presència de Teresa al poble es fa manifesta en els batejos dels seus nets: entre els padrins dels germans Freixes Ferrer trobem fins a sis persones d'Albarca:

  • Padrina de Josep (1748): «Teresa Anglès i Ferrer, del mas de l'Anglès de la parròquia del lloch d'Albarca»
  • Padrina de Francesc (1751): «Jaume Anglès, del mas terme d'Albarca». (Pot ser el marit de Teresa?)
  • Padrina de Marianna (1754): «Caterina Anglès, del mas terme d'Albarca».
  • Padrins de Caterina (1756): «Pere Anglès, fadrí pagès del mas de l'Anglès, terme i parròquia d'Albarca, i Caterina Anglès, donzella, de dita masia i de dita parròquia».
  • Padrí de Teresa (1762): «Jaume Anglès del mas terme d'Albarca».

Com era d'esperar, no hem trobat la defunció de Teresa Berart a Ulldemolins. Creiem que va morir a Albarca, probablement durant la segona meitat del segle XVIII, però no en podem situar la data.


Fins on podem arribar?


Per ara ens aturem aquí, perquè les dades que he presentat en aquest article són d'una fiabilitat molt alta. He estat investigant més enllà, però en les generacions més antigues hi ha molta feina a fer i tot esdevé més difícil. Això es deu al fet que les partides del segle XVII contenen força menys informació (i també es troben en pitjor estat). Les partides de naixement d'Ulldemolins, per exemple, només indiquen en molts casos els noms dels nuvis, però no mencionen els pares. A més, els noms i cognoms de la població es repetien molt, cosa que dificulta la identificació dels meus avantpassats. Un exemple: en l'intent de determinar els pares d'Elisabet Domènec, he trobat que al mateix temps hi havia fins a cinc dones amb aquest nom que, per dates, podrien perfectament ser la que busco. Per poder desfer els dubtes i ambigüitats cal molta feina, força creativitat i més que una mica de sort.

En tot cas, de dades n'hi ha: els llibres de baptismes comencen el 1503 i els de matrimonis, el 1563, de manera que teòricament ha de ser possible arribar més lluny en la nostra recerca d'aquestes branques. Així, si en el futur en trobem informació suficient, mirarem de publicar-la en un nou article.

Per continuar llegint la tercera part d'aquest article, que comprèn els avantpassats de Marina Soler Vinyes, feu clic aquí.