dimarts, 9 de desembre del 2008

Baltasar Germain Vila

Baltasar Germain va néixer a Terrassa el dia 3 d'octubre de 1883, a la casa que el seu pare havia heredat de  l'avi Jean Germain, al número 77 del carrer de la Creu Gran. Baltasar va ser el segon dels sis fills de Francesc Germain Anglada i de Teresa Vila i Pinell.

Amb 21 anys, el novembre de 1904, es va casar a Terrassa amb Francesca Duran Alemany. La parella va anare a viure amb la família d'ella. Quan Baltasar tenia 22 anys, el 14 de novembre de 1905, va morir la seva mare, Teresa Vila. El matrimoni de Baltasar i Francesca  no devia anar bé, perquè es van separar al cap de pocs anys i en Baltasar se'n va tornar a viure amb la seva família. Sabem que el 1910 Baltasar vivia amb el seu pare i els seus germans solters, Jaume i Isabel, en una casa del carrer Topete. Un any després, el 14 d'abril de 1911, moria en Francesc, el seu pare, a l'edat de 62 anys. No gaire temps després, Baltasar marxaria de Terrassa, on sembla que ja no va tornar a viure més.

A partir d'aquí Baltasar va treballar de viatjant del sector tèxtil, la qual cosa li devia permetre veure món. Segons testimonis orals, al llarg dels anys següents (potser durant la Primera Guerra Mundial) hauria viscut un temps a Buenos Aires, a l'Argentina. Malauradament, mai no ho he localitzat cap document que ho demostri.

Al principi de la dècada de 1920, Baltasar tornava a ser a Catalunya, buscant allotjament a Barcelona. La casualitat va fer que llogués una habitació al Poble Sec, al pis d'Àngela Blanch. Allà, Baltasar va conèixer la filla d'Àngela, Lola Viarnés Blanch, que seria la seva dona durant la resta de la seva vida. Sorprenentment, no ens consta que es casessin mai, probablement perquè Baltasar seguia oficialment casat amb Francesca Duran. Fos com fos, Baltasar i Lola va tenir dos fills: Jaume (1924) i Joan (1927). 

En començar la Guerra Civil, i gràcies a la doble nacionalitat francesa i espanyola de Baltasar, la família es va instal·lar a la Catalunya Nord. Van viure en un pis de Perpinyà, en condicions força dures. Al principi depenien de l'ajuda de veïns i, tan aviat com van poder, tots posar-se a treballar, també els fills.

Acabada la guerra, van tornar a Barcelona. Baltasar, però, havia emmalaltit a Perpinyà d'una afecció gàstrica. Va morir pocs anys després de tornar, el 15 de març de 1944.

Darrera actualització: octubre de 2021.

2 comentaris:

marta ha dit...

Que xula, la BIO !!! I perquè tenia la doble nacionalitat el Baltasar si el seu pare també havia nascut aquí ?????? o ja m'he tornat a perdre ?????? jajjjajja.

Marcel ha dit...

No t'has perdut, però en aquells temps em sembla molt que això passava de pares a fills sense gaires límits... i a ell li venia del seu avi Jean. De fet, el teu pare també la tenia fins que va renunciar a fer el servei militar a França =)