dimarts, 16 de desembre del 2008

Moltes dades de Terrassa

Ahir vaig passar-me tot el matí consultant el registre de defuncions de Terrassa (n'hi ha entre 1882 i 1900 en microfilm) a l'arxiu diocesà i tota la tarda a l'Arxiu Històric Comarcal remenant padrons de Terrassa (1828, 1843 i 1885) i ara tinc més informació de la que puc assimilar.

A més, encara hi ha un munt de dades de la línia francesa que no acaben d'encaixar. Així que per no passar gaires més dies sense cap article, he decidit fer un llistat de notes breus amb les informacions més rellevants que he pogut extreure fins ara de tots aquests documents. Dit d'una altra manera, com que em caldrà força temps per muntar el puzzle, de moment us n'ensenyo algunes peces.

Germans de Baltasar Germain Vila

Com ja sospitàvem, Josefa Germain Vila va morir de petita i és per això que no en sabíem res fins ara. Concretament va néixer el 29 de desembre de 1884 (un any després que Baltasar) i va morir el dia 2 de setembre de 1886.

Es va confirmant, doncs, la hipòtesi que els germans Germain Vila, fills de Francesc i Teresa, eren sis:

Joan (*1882) = Montserrat Pujol Simó
Baltasar (*1883) = Dolors Viarnès Blanch
Josefa (*1884)
Maria (*1887) = Alfons Pujadas Puigmartí
Isabel (*1889) = Eugeni Albareda Manté
Jaume (*1891) = Maria Cortada Corbella

Avis de Baltasar Germain Vila

L'àvia paterna de Baltasar, Narcisa Anglada Armengol, va morir el 28 de juny de 1894, a l'edat de 72 anys, de "mort natural".

En morir era vídua, és a dir, Jean Germain Delpuech va morir abans que ella. De fet, tot indica que va morir abans de 1882, la qual cosa farà complicat trobar-ne la partida de defunció... però no hi ha res impossible! [Nota 2010: Cert, no hi ha res impossible: Jean va morir el 12 de gener de 1869.]

Oncles i ties de Baltasar Germain Vila


Ens fixem ara en els germans de Francesc Germain Anglada, pare de Baltasar.

Baltasar Germain Anglada va morir als 37 anys d'edat, el dia 3 de desembre de 1884.

Rosa Germain Anglada
, de qui fins ara no teníem notícia, va morir el 16 de desembre de 1882 a l'edat de 38 anys. Havia nascut, per tant l'any 1843 o (molt més probablement) 1844. Estava casada amb Vicent Marinel·lo.

En resum, de moment coneixem sis germans Germain Anglada. En aquest gràfic els indico tots, amb les respectives parelles:

[Nota 2010: Ara sabem que hi va haver nou germans Germain Anglada. A l'arbre anterior hi falten Maria Carme (1833-1881), Francesca (*1842), Marianna (*1851) i Joaquim (*1859). També hi sobra Geroni, que és aquí per error. En realitat es deia Gregori Germain Amat i era cosí dels Gemain Anglada.]

Probablement el buidatge de les dades del padró ens proporcionarà més informació.

Geroni i Geraud són realment la mateixa persona?


Fins ara hem treballat amb la hipòtesi que Geroni és Geraud, però...

NAIXEMENT: Geraud Germain Delpuech, fill de Nicolas i Anne Delpuech, nascut a Ladinhac el 2 d'abril de 1809.

DEFUNCIÓ: Geroni Germain Del Piet, fill de Nicolas i Maria-Anna, mort el dia 11 de setembre de 1881 a l'edat de 75 anys. Viudo de Teresa Amat.

La traducció del nom resulta més que plausible i l'error en el cognom no és aïllat. Només a França trobem diverses maneres diferents d'escriure'l i a Catalunya sovint l'escrivien acabat en -iet. El que resulta més sospitós és que l'edat que indica el certificat de defunció no es correspon amb la seva data de naixement. Si va néixer el 1809 i va morir el 1881, havia de tenir-ne 73 i no pas 75.

Jo segueixo pensant que són de la mateixa persona i que es tracta d'un error. [Nota 2010: Confirmat. Avui pot sonar estrany, però un error de dos anys és perfectament normal en un temps en què força gent no sabia amb certesa la pròpia edat.]

Bé, crec que ja és prou informació per avui. Salut!

Darrera actualització: octubre 2021.

4 comentaris:

marta ha dit...

jajjajjaajjja !!!! em fa vergonya dir-ho però ja m'he tornat a perdre, em sembla que el problema és que no m'he acabat de trobar mai, jajjjajja.
Hauré de començar a fer el que havia d'haver fet ja fa temps: muntar-me un arbre jo a partir de les teves informacions, a veure si veient-ho "gràficament" no em perdo tant !!! Això, o fas un bloc especial tipus club súper-3, per a mi soleta :)))))))
Jo de tu, no em trencaria el cap amb el Geroni-Geraud, segur que són la mateixa persona i es van equivocar en la data.... i a més no ve de 2 anys, no ????

Marededéu, per què cony tenien tants fills en aquella època ????? ja ho deurien fer amb la intenció de fer-me rodar el cap a mi, segles després, jajjjajjajja.

Que consti que tu t'estàs fent un munt de pencar però jo m'ho passo pipa, o sigui que gràcies ;)

angels germain ha dit...

tenia ganes de saber més coses d'aquí, després de tants dies de tables décennales i altres antiguitats franceses. Es confirma la tendència a ser molts de família: saps alguna cosa dels que vivien al carrer de la Creu? hauria de ser una casa molt gran.
Jo també crec que en Jeroni i en Géraud són el mateix individu: en aquells temps van canviar de país, de calendari, de llengua i de tot, dos anys de diferència no són res i la fonètica i els noms encaixen, encara que amb errades d'escriptura (d'aquestes n'hem trobat moltes, a frança i aquí)

Unknown ha dit...

Enhorabona pe la teva pacient i profitosa recerca. Aquestes històries de vida són més enrevessades que un serial!!

marta ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.