divendres, 22 d’octubre del 2021

La línia Clavé (part 2)

Feu clic al mapa per ampliar-lo
Podeu llegir la primera part d'aquest article en aquest enllaç.

En l'article anterior vam repassar la línia corresponent al cognom Clavé, ubicada al Camp de Tarragona.

Les certeses sobre aquesta línia s'acabaven amb Josep Clavé i Antònia Vallverdú. El motiu és que no havíem localitzat ni el seu matrimoni, ni els seus testaments, ni cap altre document que ens pugui dir qui eren els seus pares. No sembla que sobrevisqui cap llibre de matrimonis (ni de testaments) a Mont-ral que cobreixi els anys entre 1696 i 1767.

El que sabem


Què sabem, doncs, sobre Josep i Antònia? Sembla clar que tots dos eren de Mont-ral (Alt Camp), on ell va morir el 1778 i ella, el 1781. Hem identificat fins a vuit fills seus, nascuts entre 1729 i c. 1746. Això vol dir que s'havien de casar com a molt tard el 1728 i que la data de naixement de tots dos no pot ser, en cap cas, posterior a 1714 (he vist casaments amb 15 anys, així que per prudència ho allargarem fins aquí). A més, si tenim en compte les seves dates de defunció, els seus naixements s'han de situar c. 1700 o poc abans, perquè és molt improbable que visquessin gaire més enllà dels 80 anys.

Més enllà d'això, no hem trobat enlloc els noms dels seus pares. I per seguir descobrint la línia Clavé ens caldrà saber qui eren.

Preparant la recerca


Si repassem els llibres sagramentals de Mont-ral, es fa evident que al poble hi havia molts Clavé. No és estrany: en tots aquests pobles petits hi havia sempre un grapat de cognoms molt estesos. Hem de pensar que les opcions matrimonials eren limitades, i fins i tot els casaments entre cosins no eren rars.

Tot això ens porta al problema central: pels volts de 1700, a Mont-ral hi havia diverses famílies que estaven tenint fills amb el cognom Clavé. La cerca del nostre Josep Clavé ens portava necessàriament a investigar aquestes famílies. Com que no sé quins Clavé són els que busco, els he d'estudiar tots.

Així doncs, vaig fer un buidatge del llibre de baptismes per elaborar una llista de totes les famílies Clavé de l'època i els seus fills nascuts entre 1680 i 1714. A continuació en presento el resultat.

Les famílies Clavé de Mont-ral (c. 1700)


En primer lloc hi ha el matrimoni entre Marc Clavé Miró i Maria Vallverdú, casats el 24 d'octubre de 1694. Marc era fill d’Isidre Clavé i Tecla Miró. D'aquest matrimoni he identificat els fills següents:
  • Maria Raimunda (21-8-1695)
  • Josep Marc Ramon (21-5-1697)
  • Tecla (26-1-1700)
  • Agna Maria (17-12-1702)
  • Pau (18-1-1705)
  • Magdalena (28-11-1706)
  • Maria Tecla (5-6-1708)
  • Úrsula (27-11-1709)
  • Anton (30-5-1713)

La segona família que trobem és la que formen Pau Clavé Miró i Florentina Sovila, casats el 29 d'abril de 1696). Pau és germà de Marc i fill d’Isidre Clavé i Tecla Miró. N'he trobat només dos fills:
  • Josep (1-8-1699)
  • Sebastiana (30-3-1702)

Encara hi ha un tercer matrimoni entre Josep Clavé i Gertrudis (pagesos del mas de les Solanes), de qui he trobat sis fills i filles:
  • Antoni Joan Josep (21-3-1688)
  • Tecla (22-3-1689)
  • [una filla] (10-6-1691)
  • Ramon Josep (14-12-1692)
  • Gertrudis (16-4-1696)
  • Francesc (26-6-1700)

Sabem, doncs, que hi ha quatre candidats a ser el nostre Josep Clavé, que formen part de tres famílies diferents. Tanmateix, com hem vist, dos dels tres possibles pares de Josep Clavé són germans. Evidentment, els seus pares són els mateixos, de manera que si fos possible determinar que el meu Josep Clavé no era fill de Josep i Gertrudis, podríem seguir la línia, amb un alt grau de certesa, fins a Isidre Clavé i Tecla Miró. Vaig provar de descartar algun d'aquests Joseps buscant morts o confirmacions, però no n'hi havia dels anys rellevants. Canviem d'estratègia.

Superant els obstacles


Sense cap document nou disponible, l'única opció era tornar a repassar els que ja tenia. Els baptismes dels germans Clavé Vallverdú m'havien servit per delimitar la data de matrimoni dels seus pares, però tret d'això no me'ls havia mirat a fons. Ara que tenia arbres de les diferents famílies Clavé de Mont-ral, era el moment de tornar-hi. Un recurs que sol donar bons resultats és fixar-se en els padrins de tots els germans d'una mateixa família. Sovint aquests padrins eren oncles o avis dels batejats (si no apareixen sol ser perquè ja eren morts). Quan aquest vincle s'indica explícitament, pot ser la informació necessària per desfer ambigüitats o enfilar-nos una generació més amunt en l'arbre.

En aquest cas, i sense gaire més opcions per desencallar la recerca, vam tenir sort amb dos documents:

1) Al naixement de Josep Clavé Vallverdú (1731), la padrina és «Maria Val Claver, àvia de la criatura».

2) Els padrins de Pau Clavé Vallverdú (1729) són «Pau Clavé, fadrí pagès, i Florentina Vallverdú, àvia de la criatura».

Cal recordar que, en aquesta època, les dones casades sempre apareixen amb el cognom del marit. Així, descobrim que l'àvia materna es deia Florentina (casada amb un Vallverdú) i que l'àvia paterna (casada amb un Clavé) es deia Maria. De les tres famílies Clavé que hem estudiat, aquestes dades només encaixen amb una opció, l'única en què la mare de Josep es deia Maria.

Clavé-Vallverdú: tanquem capítol


Així podem demostrar (finalment!) que el nostre Josep Clavé era fill de Marc Clavé i Maria Vallverdú. L'únic fill de nom Josep que van tenir va néixer el 21 de maig de 1697. Era el meu avi setè.

En resum, el meu avi setè es deia Josep Clavé Vallverdú (1697—1778). Com que Josep es va casar amb Antònia Vallverdú, tenim dues generacions seguides de Clavé Vallverdú. Això pot contribuir a una certa confusió, però no hauria de comportar cap problema per a la recerca.

Els nous descobriments m'han permès esbrinar més coses sobre la dona de Josep, Antònia Vallverdú Feliu (1710?—1781). Saber que la seva mare es deia Florentina va ser una gran ajuda, perquè al poble hi ha exactament una única Florentina que es casés amb un Clavé. És així com vaig esbrinar que els pares d'Antònia es deien Jacint Vallverdú i Florentina Feliu. En el futur espero poder seguir investigant aquesta branca.

Fins aquí he compartit totes les dades importants de què disposo sobre Josep i Antònia, però vull acabar aquest capítol amb una curiositat. He constatat que, en casar-se (c. 1728), Josep i Antònia van anar a viure al Mas del Tosalet de Mont-ral, on vivien quan van néixer els seus primers dos fills. Entre 1731 i 1733, però, es van traslladar al Mas de la Cadeneta. Allà naixerien els cinc fills següents (entre 1733 i 1743). Seria molt interessant descobrir si aquests dos masos estan documentats i si encara existeixen. Segons la Viquipèdia, la Cadeneta és encara un nucli de població habitat.

Els altres Clavé-Vallverdú


Els pares de Josep Clavé Vallverdú es deien Marc Clavé Miró i Maria Vallverdú Feliu. Tots dos eren naturals de Mont-ral i són avis vuitens meus.

Marc Clavé Miró (sovint escrit March) va néixer molt probablement c. 1669 a Mont-ral. Hem trobat els batejos de diversos germans seus, però ell no hi és. Entre dos llibres de baptismes hi ha un buit, corresponent als anys 16671671, que és quan pensem que devia néixer. Si això és correcte i no hi ha cap més bateig que se'ns escapi, Marc seria el quart de vuit germans.

Maria Vallverdú Roig va néixer a Mont-ral el 20 de juliol de 1673. No li coneixem germans. El seu pare era Pau Vallverdú Arnau, de Mont-ral (l'àvia paterna, però, era d'Alcover). La mare de Maria es deia Paula Roig Bosch, filla d'Antoni Roig i de Gerònima Bosch (casats a Mont-ral el 1626). Una dada que ens ha cridat l'atenció és que Gerònima Bosch era nascuda a Berga (diòcesi de Solsona) de pares també berguedans (Josep i Eulàlia). Tot indica que el seu pare va morir i la mare i la filla es van traslladar a Mont-ral, on Eulàlia es va tornar a casar amb un Jaume Vallverdú, del nucli de l'Aixàviga. Caldrà investigar més.

Marc Clavé i Maria Vallverdú es van casar el 24 d'octubre de 1694, on van viure fent de pagesos, en un lloc que els documents anomenen «el Mas». Pel que ens consta van tenir vuit fills entre 1695 i 1713. No hem aconseguit esbrinar quan van morir, però sabem que ella era viva el 1731, quan va ser padrina de bateig del seu net Josep.

Clavé-Miró


Els pares de Marc Clavé Miró (avis novens meus) es deien Isidre Clavé i Tecla Miró Oller.

Les dades disponibles ens fan pensar que Isidre Clavé va néixer al Pla de Santa Maria (Alt Camp) c. 1640. Sabem que tenia germans més grans (Antoni Joan es casa el 1648), però poca cosa més, perquè a la primera meitat del s. XVII es van acabant les dades disponibles.

Tecla Miró Oller, per la seva banda, va néixer a Mont-ral, probablement el 1644. Aquest anys he localitzat un naixement de «Joana Tecla Miró» que encaixaria molt bé, però dona poques dades i la tinta està molt esvaïda, de manera que ara per ara no ho puc assegurar del tot. Els seus pares, Joan Miró i Tecla Oller, eren tots dos de Mont-ral i vivien al «Mas de les Solanes».

Isidre Clavé i Tecla Miró es van casar a Mont-ral el 15 de febrer de 1661 i, com tota la línia, van ser pagesos. Entre 1662 i 1679 van tenir com a mínim vuit fills i filles.

Creiem que Isidre va morir entre 1690 i 1694, però no n'hem trobat el document. Tampoc no sabem la data de defunció de Tecla Miró, però ens consta que era viva (i vídua) el 1694.

Els primers Clavé


En l'última generació de la línia Clavé (fins on l'he poguda documentar) hi trobem el pare d'Isidre, Antoni Joan Clavé, i la seva dona, de qui només sabem que es deia Coloma. Aquests últims (o primers?) Clavé, avis desens meus, vivien al Pla de Santa Maria a principis del segle XVII.

En aquesta època s'acaben les dades disponibles, de manera que no esperem trobar-ne ni els naixements (que situaríem c. 1600-1610) ni el matrimoni (de principi dels anys 1620, probablement). Antoni i Coloma van tenir com a mínim dos fills que van arribar a casar-se.

Sembla que Antoni Joan hauria mort el 12 de setembre de 1646. Si no ho afirmo amb seguretat és perquè hi ha altres famílies Clavé que aporten confusió i que fan difícil determinar qui és qui en aquesta generació.Per exemple, he trobat que un Antoni Joan Clavé va morir al Pla de Santa Maria l'any 1649. Per la data no pot ser el marit de Coloma (que ja era mort) ni el seu fill (que va tenir una filla el 1651)  Hi ha, per tant, un tercer Antoni Joan Clavé que no sé qui és, només quan va morir.

En aquesta línia, els llibres també mencionen altres Clavé que no puc ubicar:
  • Joan Clavé i Tecla van tenir una filla, Magdalena, que va morir de petita l'any 1644.
  • Pau Clavé i Tecla van tenir un fill, Joan Pau, que va morir de petit l'any 1647.
També pot ser que les dues parelles anteriors siguin en realitat la mateixa, i que ell es digui Joan Pau, com el fill. Però sense més dades no ho podem determinar. I de dades en aquells anys n'hi ha molt poques.

Toca, per tant, acomiadar-nos aquí, amb «els honorables en Antony Joan Claver pages y [...] Coloma llur muller, de la vila del Pla», que és com els descriu el matrimoni del seu fill Isidre (1661). Tanco així aquest llarg viatge en el temps i l'espai que ens ha permès resseguir tota la història del cognom Clavé a la meva família. Han estat moltes hores de recerca i trencaclosques documental. Quan vaig començar a treballar en aquesta branca, ara fa unes setmanes, la línia Clavé del meu arbre acabava a principis del segle XIX, amb Anton Clavé i Maria Freixas. Des de llavors he pogut recuperar dos-cents anys més d'història familiar: noms, cognoms i llocs dels quals he après molt i que vull compartir amb qui hi tingui interès per tal que aquesta història no es perdi.

1 comentaris:

angels germain ha dit...

Enhorabona, quina feinada!
(mira't on diu "el que sabem" parla de Joan i Antònia, i suposo que vol dir Josep)