divendres, 28 de novembre del 2008

El misteriós origen dels Germain

[Nota: El contingut d'aquesta entrada reflecteix una fase inicial de la recerca i ha quedat parcialment obsolet des de la seva publicació]

De nou a l'arxiu diocesà, finalment he pogut localitzar els documents corresponents al matrimoni entre Antoni Blanch i Dolors Martí, (avis materns de la meva besàvia Lola Viarnès) que es van casar el 15 de novembre de 1867 a Barcelona. Els papers inclouen una còpia literal del certificat de baptisme de Dolors Martí.
Entre ahir i avui també he estat molt enfeinat mirant de fer quadrar la misteriosa línia dels Germain, sense gaire sort (de moment), però amb moltes línies d'investigació obertes. El que intento ara és trobar l'ascendent comú de tots els Germain de Terrassa (i, en particular, dels germans Germain Vila, un dels quals era el meu besavi Baltasar), és a dir, el primer Germain que es va establir a Terrassa provinent de França, durant la primera meitat del segle XIX. El més sorprenent és que hi ha dues famílies de Germain Vila i encara no he pogut demostrar de quina de les dues provinc ni si comparteixen un ascendent comú. D'una banda hi ha en Joan Germain Amat (fill de Geroni Germain), que va ser polític republicà i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Terrassa al final del segle XIX i que, segons crec (encara em falta trobar el document que ho demostri!), devia ser avi del meu besavi Baltasar Germain [Actualització: Joan era cosí de Francesc Germain, pare de Baltasar]. A l'arbre següent tots els vincles estan demostrats amb documents d'arxiu tret del que indico amb tres interrogants vermells: D'altra banda, i en la mateixa generació que Joan Germain Amat, hi he trobat Joan Germain Anglada, fill de Joan Germain, natural de "Ladigñach [sic] (Francia)" [Actualització: Joan era el seu tercer nom. En realitat el nom que utilitzava i amb què se'l coneixia és Francesc]. Si ens basem en la hipòtesi que l'origen dels Germain es troba prop d'Orlhac / Aurillac (al departament de Cantal), el poble que més s'hi acosta és Ladinhac, amb una població inferior als 500 habitants i que es troba a uns 20 km d'Orlhac dins del mateix departament. De nou, totes les informacions i vincles del quadre següent consten en documents que he pogut localitzar: Per tant, tot sembla indicar que hi va haver dues famílies Germain Vila a Terrassa que van tenir fills durant la dècada de 1880. Això es complica... Però a mi els reptes ja m'agraden. Per ara ho deixarem així fins la setmana que ve, que serà quan espero localitzar finalment:
  • Documentació sobre el naixement de Baltasar Germain Vila.
  • Més dades sobre els Germain Amat i els Germain Anglada i els seus descendents.
  • El certificat de bateig de Pau Blanch, l'únic dels meus avis cinquens coneguts que va néixer a Barcelona.
Fins llavors, bon cap de setmana!

3 comentaris:

6Q ha dit...

Hola Marcel!

Em penso que no ens coneixem en persona però el que és segur és que som familia...sóc el Francesc Germain Arisó, de Terrassa!

Suposo que la teva sorpresa ara deu ser tan gran com la que he tingut jo en trobar el teu bloc, fent el típic joc de posar els meus cognoms al google... I la veritat és que fa temps vaig tenir aquesta mateixa curiositat per trobar "el misteriós origen" del nostre cognom.

Vaig estar investigant una mica, a un nivell de detall molt menys profund que el que he vist que estas fent tu, i no vaig saber trobar aquest misteriós orígen...

Seguiré amb atenció tot el que puguis trobar i si vols que posem en comú dades, que ajuntem més branques de l'arbre o qualsevol cosa que et pugui ser útil pots comptar amb mi!

Anònim ha dit...

Bona tarda Marcel,

només dir que soc fill d'Antoni Pujol i Germain, fill de Maria Germain Carreras, natural d'un poble del sud de França.Tinc alguna documentació que investigaré.
Ja et comentaré.
Salutacions.

Jordi Pujol i Gali.

Marcel Germain ha dit...

Hola Jordi, t'he respost el correu electrònic.

Aquest és un dels articles més antics del bloc i, per tant, conté informació parcial i incorrecta.

Per a qualsevol visitant que arribi aquí, les barres laterals "Articles temàtics" i "Cognoms" són una bona manera d'accedir a articles més recents i amb informació més completa.